Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Gőzgombóc recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 5 főre
» tésztához
» 500 g liszt
» 3 dl tej
» 2,5 dkg élesztő
» 1 tk kristálycukor
» csipet
» 1/2 citrom reszelt héja
» 1 tojás
» 10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)
» töltelék
» kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár
» tetejére
» 10 dkg őrölt mák
» 5 dkg porcukor
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákot hintünk a tetejére.
Megjegyzés / tipp:

költség: 800 Ft
költség egy főre: 160 Ft
elkészítettem: 3 alkalommal
0 komment 3 ember kedveli tigerx27
2012.04.11 00:01
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
Sajnos ehhez a recepthez még nem érkezett komment! Írja meg a recept első kommentjét!
Címkék
gombócok kenéséhez, langyos tejben, cukorral felfuttatjuk, tálba szitáljuk, felfutott élesztőt, megkelt tésztát, szűrőbetétbe vagy, megfelelő méretű, lábasban vizet, párolóbetét alja, kész gombócokat, ellenőrizhetjük, beleszúrásával, konyharuhával, kristálycukor, szilvalekvárt, tésztadarabok, elkészítettem, Elkészültüket, szűrőbetétbe, meglocsoljuk, szilvalekvár, teáskanálnyi, felfuttatjuk, rakosgatjuk, kényelmesen, gyöngyözzön, párolótálba, párolóbetét, mindegyiket, mérsékeljük, citromhéjat, olvasztott, letakarjuk, dagasztjuk, hozzáadjuk, véletlenül, tésztához, liszt, élesztő, kristálycukor, csipet, citrom reszelt héja, tojás, töltelék, sűrű szilvalekvár, tetejére, őrölt, porcukor,
Hókifli
1 komment 28 ember kedveli
Turótorta
0 komment 1 ember kedveli
Csirkemell tésztában sülve
0 komment 17 ember kedveli
Karfioltócsni csípős mártogatóssal
0 komment 5 ember kedveli
Az almás palacsinta
0 komment 12 ember kedveli
Almás rakott burgonya
0 komment 1 ember kedveli
Tarhonyás krumpli kolbásszal
1 komment 9 ember kedveli
Húsos rakott burgonya
0 komment 5 ember kedveli
Mákos guba másként
1 komment 7 ember kedveli
Vakondtúrás-torta-
0 komment 8 ember kedveli
Almás pite
0 komment 6 ember kedveli
Spárgapuffancs !
0 komment 5 ember kedveli
Villámgyors túrótorta
0 komment 4 ember kedveli
Meggy eltevése
0 komment 2 ember kedveli
Banánkenyér recept
0 komment 1 ember kedveli
Bakonyi sertésszelet
1 komment 80 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.